Dominio de la Vega is een echte familiebedrijf, dat als pionier de kwaliteitswijnen uit het kleine wijngebied Utiel-Requena op de kaart heeft gezet. Het huis is ontstaan na een grondige renovatie en modernisering van de oude wijnmakerij Conde de Villamar. Conde de Villamar werd in het begin van de 18e eeuw gebouwd door graaf Ferrer de Plegamans. De wijnproductieruimte is gerestaureerd en uitgerust met de nieuwste technologieën, maar wel met aandacht en respect voor de oude tradities. De traditionele ondergrondse “trullos” en reservoirs worden vandaag de dag gebruikt als kelders, die nog altijd een plaats van licht en rust zijn. In 1982 begon het huis met de productie van Cava in de omgeving. Een paar jaar later bottelden ze als eerste een hoogwaardige 100% Bobal wijn.

Dominio de la Vega is gelegen in San Antonio Requena in het westelijke gedeelte van de Spaanse provincie Valencia, op zo’n 700-900 meter boven zeeniveau. De arme, steenachtige bodems zijn rijk aan kalksteen en klei, wat resulteert in een lage opbrengst druiven van hoge kwaliteit. Het klimaat is Mediterraan en heeft continentale kenmerken: lange en koude winters, korte zomers, weinig regen en overvloedige zonneschijn. De hoge ligging van de wijngaarden en de verkoelende wind vanaf de zee zorgen voor het behoud van frisheid in de wijnen. Een zeer bevoorrechte plaats om een wijngaard te hebben.

 

Dominio de la Vega maakt wijnen en Cava’s op een traditionele, natuurlijke manier, met respect voor het milieu, de wijngaarden en de druiven. De druiven worden in het donker geoogst, het koelste moment van de dag, waardoor frisheid in de druiven behouden blijft. Na de vergisting worden de wijnen, volgens de oude traditie van het wijnhuis, in de rustige. donkere kelders bewaard waar ze in alle rust kunnen rijpen. Het huis is bijzonder gespecialiseerd in kwaliteitswijnen uit het D.O. Utiel-Requena die ieder hun eigen, onderscheidende en pure karakter hebben. De Cava’s van Dominio de la Vega kregen van Robert Parker zelfs een “Excellent” rating en werden door verenigingen van oenologen en sommeliers bekroond tot “beste Cava in Spanje”.