In de Italiaanse regio Friuli heb je werkelijk alles: aan de voet van de Friulische Dolomieten met 2.700 meter hoge bergtoppen ligt 100 kilometer aan Adriatische kust. De Friulani verwoorden het zelf als volgt: ‘Il Friuli è un piccolo compendio dell’universo,’ ofwel in Friuli zie je het hele universum in een notedop. Te midden van de kust en de bergen liggen bijzondere wijngaarden, die al eeuwenlang de complexe elementen uit de mineraalrijke bodem weten te vertalen naar prachtige, vooral witte wijnen.

 

Azienda Agricola Grillo ligt als een parel tussen de glooiende heuvels, gehuisvest in een 17e-eeuws landhuis waarvan de originele muren nu worden gebruikt als koele kelder voor de wijnvaten.

Anna Grillo, afgestudeerd als biologe, nam in de jaren ’70 van de vorige eeuw de wijngaarden èn de passie voor het wijnmaken over van haar vader Sergio. Sommige zaken doet zij precies hetzelfde als haar vader: de handmatige oogst gebeurt in kleine dozen om de druiven optimaal te beschermen, en ze maakt gebruik van biologische ziektebestrijding met hulp van insecten en waar nodig organische bemesting met eigen compost. Voor de vinificatie zijn echter de modernste technologieën toegepast, zoals een geavanceerd koelsysteem en een horizontale pneumatische pers. Sommige rode wijnen mogen rijpen in eiken vaten. Waar eerst nog een ruime collectie aan Chardonnay, Pinot Grigio, Pinot Bianco en Malvasia werd gemaakt, kiest Anna nu voor concentratie op enkele typisch Friulische druiven, waaronder Friulano, Ribolla Gialla en Sauvignon. Daarnaast maakt Anna een aantal voortreffelijke rode wijnen.