Quinta das Bágeiras is een familiebedrijf, dat 3 generaties geleden startte met het verbouwen van druiven in het Noord-Portugese Bairrada, een wijngebied dichtbij de Atlantische kust. De omstandigheden voor wijnbouw in dit gebied zijn gerust extreem te noemen. De zeewind zorgt voor een constante verkoeling in de wijngaarden, en de gemiddelde regenval ligt een stuk hoger dan in de meeste andere wijnregio’s in Portugal. Toch wordt hier al eeuwenlang wijn gemaakt. De Bairrada staat vooral bekend om zijn stevige, tanninerijke wijnen met een enorm rijpingspotentieel, hoewel er in de laatste jaren een omslag zichtbaar is naar een lichtere, frisse stijl wijnen.

Van oudsher werden de druiven van de wijngaarden van Quinta das Bágeiras verkocht aan coöperaties voor de productie van bulkwijnen. Maar kleinzoon Mário Sérgio gooide in 1989 het roer om, en besloot kwaliteitswijnen onder eigen label te gaan maken. Samen met zijn vader Abel koos hij 12 hectare van hun beste wijngaarden uit, later kwamen daar nog 16 hectare bij. Inmiddels heeft Mário naast deze oude wijngaarden ook nieuwe aangeplant, allen met autochtone druivenrassen. De in totaal 24 hectare wijngaarden liggen versnipperd rondom de kelders. De bodem bestaat hier uit klei, zand en kalksteen, en geeft de wijnen hun typische aardse, mineraalrijke karakter.

 

De filosofie van Mário is helder en simpel: de wijnen van Quinta das Bágeiras moeten de identiteit en de tradities van het oeroude wijngebied weerspiegelen, zonder daarbij de ontwikkelingen in de wijnbouw uit het oog te verliezen.  Een groot deel van het productieproces verloopt daarom zo natuurlijk mogelijk, en vaak nog op de traditionele manier. Zo worden alle druiven met de hand geoogst, worden de rode wijnen geproduceerd in  ‘lagares’ zonder toegevoegde gisten, en worden aan de mousserende geen suikers  toegevoegd (bruto natural).