Quinta de Saes ligt middenin het wijngebied Dão, in het kleine plaatsje Pinhanços niet ver van Viseu, de ‘hoofdstad’ van deze regio. Eigenaar en wijnmaker Alvaro Castro bezit hier samen met zijn dochter Maria bijna 65 hectare wijngaard, verspreid over drie quinta’s: Quinta de Saes, Quinta de Pellada en Quinta de Outeiro. Deze zijn allemaal gelegen op 500 meter boven zeeniveau aan de voet van Serra da Estrela. In dit gebergte, waar in de winter soms sneeuw ligt, is het klimaat gematigd en voor Portugese begrippen zelfs hard. Het terroir is voornamelijk graniet en het onherbergzame landschap wordt gekenmerkt door grote granietblokken, wat aan de basis staat van de mineraliteit van de wijn.

Alvaro Castro is een ingetogen maar vastbesloten Portugees met een duidelijke missie: het maken van de beste wijnen die de Dão kan voortbrengen. In het najaar van 2018 hoopt hij zijn 30ste oogst als zelfstandig wijnmaker binnen te halen. Castro groeide in 3 decennia uit tot één van de meest toonaangevende wijnmakers van Portugal en wist de Dão-regio weer op de kaart te krijgen. Net als Dirk van der Niepoort is hij een boegbeeld van het gebied – het is dan ook geen verrassing dat de mannen al jaren bevriend zijn en ook samen wijn maken.
In de oude wijngaarden vinden we een aaneenschakeling van druivensoorten als Touriga Nacional, Tinta Pinheira, Jaen en Alfrocheiro voor rood en Encruzado, Cercial en Bical voor wit. Bij veel van deze wijngaarden zijn de druivenrassen nog op traditionele wijze door elkaar heen geplant. Dat lijkt ingewikkeld, maar zorgt wel voor de authenticiteit en complexiteit in de wijnen. De wijnen uit de Dão zijn dan ook een voorbeeld van uitgesproken elegantie en de aanwezigheid van veel fris fruit. Alvaro is van mening dat teveel alcohol de wijn niet ten goede komt. Hij verlengt daarom de rijpingsperiode van de druiven zonder dat de suikergehaltes oplopen. Hier komt een precies stukje ‘wijngaard management’ bij kijken. Het resultaat zijn intense mineralige wijnen met een uitgesproken finesse: complex en verfijnd.