Op veel plekken in Alentejo zijn wijnmakers druk doende met het namaken van ‘nieuwe-wereldwijnen’, maar niet op de Quinta de Mouro. Hier werkt men nog op de traditionele Portugese manier, en met succes: Quito do Mouro is één van de meest toonaangevende wijnproducenten in de Alentejostreek.

Miquel Louro is niet alleen de eigenaar van de Quinta, maar ook tandarts. Voor beide takken van sport zijn geduld en precisie van groot belang, maar ook creativiteit en inventiviteit. Midden tussen de wijngaarden staat een groot landhuis in de vorm van een Z, dat jarenlang als vakantiehuis diende voor de Familie Zagalo. Hoewel Miquel het huis al meer dan 30 jaar geleden kocht, begon hij pas na 1994 ‘iets’ te doen met de druivenoogst. Het resultaat was wonderbaarlijk: boeiende wijnen die inmiddels alom gewaardeerd worden als behorend tot het beste uit de Alentejo. Samen met zoon en oenoloog Luís Louro beschikt hij over in totaal 33 hectare hooggelegen wijngaarden in Estremoz die over verschillende percelen verspreid liggen. Naast een terroir van voornamelijk arme kalkrijke en een stenige bodem zijn er diverse wijngaarden waar leisteen in de grond zit. Hier staan druivenrassen aangeplant als Alicante Bouschet, Aragõnes, Touriga Nacional en Petite Syrah.
Miquel en Luís kiezen ervoor om zonder kunstmatige irrigatie te werken, wat resulteert in zeer geconcentreerde wijnen. De ‘eerste’ wijn van Quinta de Mouro behoort, mede hierdoor, tot de grootste van Portugal en staat bekend om zijn complexiteit en rijpingspotentieel.