Voordat Susana Esteban haar eigen wijnlabel begon was ze al een gelauwerd wijnmaker. Vanaf 1999 begon Susana, afgestudeerd in scheikunde en oenologie, te werken als wijnmaker voor verschillende wijnhuizen in de Douro. Al snel bouwde zij een gedegen reputatie op, ontving diverse prijzen en werd een veelgevraagd adviseur voor gerenommeerde wijnhuizen. Zo kon ze niet alleen haar kennis delen met andere wijnboeren en -makers in Noord-Portugal, maar ook haar deskundigheid op het gebied van technologie en wijnmethoden verder uitbreiden.

Vanaf 2009 speelde Susana met het idee om een eigen label te beginnen. Met grote ambities: ze wilde wel het volle karakter van wijnen uit Alentejo, maar zocht naar een nieuwe stijl. Pas in 2011 vond ze twee wijngaarden die haar konden bekoren: één klein veld bij Évora met de bijzondere alicante bouschet, een blauwe druif met rood vruchtvlees met helaas een bijzonder bescheiden opbrengst, en één gemengde wijngaard bij Portalegre op de heuvels van Sao Mamede. Het leidde tot haar eerste grote wijn, Procura.

Haar label kreeg met Procura direct een waanzinnige start een leverde haar een mooie prijzenkast op, waaronder de titel ‘Beste Wijnmaker van het Jaar 2012’ van Revista dos Vinhos, het toonaangevende Portugese tijdschrift op het gebied van wijn en gastronomie.

Toen Susana de smaak eenmaal te pakken had zocht ze vol enthousiasme verder naar nieuwe wijngaarden met bijzondere druiven in Alentejo. Inmiddels bezit ze een aantal kleine, unieke plots en maakt ze een serie uitstekende wijnen. Daarbij zoekt ze regelmatig naar samenwerking met andere wijnmakers. Zoals met Sandra Tavares, een eveneens succesvolle wijnmaker die Dourowijnen nieuw elan weet te geven. In het project ‘Sidecar’ daagt Susana Esteban collega-wijnmakers uit om nieuwe wijn te komen maken in haar kelder. Natuurlijk moet daarvoor eerst grondig onderzoek gedaan worden. Dit doet Susana door samen met haar wijncollega op een motorzijspan de Alentejo te doorkruisen op zoek naar de beste druiven!