Als er één Oostenrijks wijnhuis de natuur in zijn wijn wil laten spreken, is het Weingut Heinrich. De wijngaarden van Heinrich liggen in het meest oostelijke deel van het land, aan de Neusiedlersee, waar het klimaat uitstekende witte en blauwe druiven voortbrengt. Vanaf 2006 werkt Weingut Heinrich volledig biodynamisch, wat leidt tot uitzonderlijk zuivere wijnen die alle tijd krijgen om zich ten volle te ontwikkelen.

De kleine wijngaarden waar Heinrich wijnstokken heeft, barsten van het leven: een rijk bodemleven wordt beschouwd als de basis voor een grote wijn, en biodiversiteit is hier een groot goed. Daarom staan er ook struiken, hagen en andere fruitbomen in de gaard, wat een enorme aantrekkingskracht heeft op insecten en vogels. Na de oogst wordt de wijn in de hypermoderne wijnkelder op veelal oude houten vaten rustig te rijpen gelegd: ook hier kan de natuur volledig zijn eigen gang gaan.

 

De druiven die Weingut Heinrich gebruikt zijn zoveel mogelijk lokaal: Neuburger, Grauburgunder, Traminer, Weissburgunder, Zweigelt en Sankt Laurent leveren immers al generaties lang het beste resultaat op deze kalkrijke bodems. Het verschil tussen de wijngaarden onderling is echter groot: rondom Gols en Wagram vormen warme luchtstromen de basis voor krachtige en ‘dichte’ wijnen. Iets verderop, op de hellingen van het Leithagebergte, geven koelere luchtstromen en koudere nachten de druiven meer compactheid, wat leidt tot een stevige body en wijn met precieze en koele fruitsmaken.

Weingut Heinrich maakt zowel uitstekende cépages met typisch Oostenrijkse smaken als assemblages die onder de naam Pannobile al veel indruk hebben gemaakt onder wijnkenners.