Vanuit het niets hebben Chris en Andrea in tien jaar tijd wijn uit Swartland op de kaart gezet. Hun wijnmakerij werd al tweemaal tot ‘Winery of the Year’ verkozen en ze behaalden niet minder dan 17 vijfsterrenprijzen in de gerenommeerde ‘Platter’-wijngids.

Chris Mullineux, een Zuid-Afrikaan die ooit studeerde voor accountant, zag meer in wijn maken dan in de accountancy en begon een tweede leven in de wijn. Eerst trok hij daarvoor naar diverse Zuid-Afrikaanse topwijngebieden, om daarna zijn licht op te steken in Frankrijk en California. En hoewel Andrea opgroeide in San Francisco en in haar jonge jaren onder andere in Stellenbosch werkte, kwamen Chris en Andrea elkaar pas tegen in Chateauneuf. Niet lang daarna besloten ze neer te strijken in het prachtige Swartland en samen wijn te gaan maken.

Swartland ligt aan de westkust van Zuid-Afrika, niet ver van Stellenbosch. Hier begonnen Chris en Andrea tien jaar geleden aan hun bijzondere project: wijnen maken die zo puur en authentiek mogelijk zijn. Wijnen waarin je aarde en water, lucht en vuur proeft – wijnen waarin de krachtige natuur van zuidelijk Afrika de hoofdrol speelt.

Alle wijnen van Mullineux zijn zoveel mogelijk biologisch: zonder onnodige toevoegingen, zonder toegevoegde gist en zonder filtrering voor het bottelen.

Mullineux wijnen komen in diverse uitvoeringen in verschillende series. Naast een witte blend en een klassieke Syrah-blend is er een reeks Single Terroir, waarin de terroirs van Swartland heel precies zijn vastgelegd. Het Kloof Street-label prijkt op een uitgebalanceerde wit en rood. Daarnaast zijn onder het etiket ‘Leeu Passant’ twee exceptionele wijnen ontwikkeld.

Mullineux

Swartland met zijn graniet en schistbodems staat bekend om de uitstekende omstandigheden voor de syrah-druif. Syrah vormt dan ook een belangrijke basis voor veel wijnen van Mullineux. Naast syrah floreren hier echter ook de chenin blanc, grenache blanc en noir, clairette en viognier. Geen wonder, gezien de gronden die variëren van zware leisteen, via zandbodems op kleilagen tot en met superdroge grind- en ijzerbodems. Voeg daaraan toe een zeer warm en droog klimaat met koele zeebries in avond en nacht, plus een landschap met heuvels waarop een aanplant van prachtige mediterrane druivenrassen en je hebt een droom van een wijngebied.

Mullineux en Kloof Street worden beide gemaakt op Roundstone, verworven in 2014 en gelegen op de zuidwestelijke hellingen van ‘Kasteelberg Mountain’. Op Roundstone wordt veel gebruik gemaakt van mulch en compost, de wijngaarden worden beplant met bodembedekkers om erosie te beperken en organische voeding terug te geven aan de bodem. Ook loopt er Nguni vee rond op de hellingen van Roundstone.

Kloof Street 

Kloof Street wordt net als Mullineuxwijnen gemaakt op Roundstone, verworven in 2014 en gelegen op de zuidwestelijke hellingen van ‘Kasteelberg Mountain’. Op Roundstone wordt veel gebruik gemaakt van mulch en compost, de wijngaarden worden beplant met bodembedekkers om erosie te beperken en organische voeding terug te geven aan de bodem. Ook loopt er Nguni vee rond op de hellingen van Roundstone.

Single Terroirs:

Waar de wijnen van Mullineux constant de kwaliteit van Swartlands druiven combineren met de ervaring van de wijnmakers, wordt voor de Single Terroirs alles uit de kast gehaald. Deze wijnen munten uit in concentratie van aroma en smaak, en zijn vooral voor liefhebbers van bijzondere terroirwijnen een ware relevatie. Wie kon vermoeden dat Europese druiven op Zuid-Afrikaanse bodem tot zulke grote hoogten kunnen geraken?

Leeu Estates

Op hun zoektocht naar de beste druiven van de Kaap stuitten Chris en Andrea Mullineux op een geschiedenis van prachtige wijnen uit de jaren 1960, 1970 en 1980. Geïnspireerd door deze historische parels, maakt het wijnhuis nu authentieke wijnen die de wijncultuur van Swartland weerspiegelen onder het label Leeu Passant.

Leeu Passant wijnen zijn tot stand gekomen in een collaboratie van Chris en Andrea met de Indische entrepeneur en wijnliefhebber Analjit Singh. Samen zijn ze op zoek gegaan naar goed gelegen en goed onderhouden wijngaarden, die ze nu leasen. De meeste van deze gaarden zijn al oud, zo wordt voor de Cinsault geoogst van stokken nabij Wellington van 117 jaar oud, en een andere wijngaard werd een ook eerbiedwaardige 91 jaar geleden aangeplant op de oostflanken van de Franschhoek Mountains. Hier zijn de omstandigheden na al die jaren nog altijd ideaal voor de cinsault. Ook al zijn deze wijngaarden oud, ze zijn ook modern en worden vanuit de inzichten van Mullineux en Singh zo duurzaam mogelijk, dat wil zeggen zonder pesticiden en met natuurlijke compost, bodembedekkers en mulch beheerd.