Als Donald Hess, telg uit een Zwitserse familie die zich al sinds 1844 bezighoudt met bier en mineraalwater, in 1978 voet zet op Californische bodem op zoek naar de beste plek voor een wijngaard, blijkt dat de start van een waar wijnimperium. Napa Valley, nog altijd één van de mooiste County’s ten noorden van San Francisco, herbergt in die jaren al een aantal prima wijngaarden, en Donald Hess laat zijn oog vallen op een wijngaard waar al vanaf 1900 prijswinnende wijnen worden gemaakt. Maar hij koopt ook grote stukken land daaromheen en laat deze ongemoeid: dit hoort bij zijn visie om de natuur tot rust te laten komen en de biodiversiteit te bevorderen. In 1986 richt hij de Hess Collection Winery op en begint met het maken van wijnen die al direct wereldwijd aandacht trekken vanwege de uitmuntende kwaliteit.

Het wijnmaken houdt Hess in zijn greep en hij bouwt in korte tijd een geweldige reputatie op, maar hij ziet nog veel meer kansen voor Californische wijnen. Hij weet dat het zachte mediterrane klimaat van Californië ideaal is voor wijnbouw, maar beseft ook dat de reputatie zal afhangen van de kwaliteit van alle wijnen uit de regio. Zo weet hij wijnmakers uit de regio samen te brengen voor het First National Farming Symposium, gericht op internationale samenwerking en overdracht van wijnkennis. Daarnaast is Hess een pionier op het gebied van duurzame wijnbouw.
Top wijnhuizen met louter hoogtepunten
Nadat Hess in Californië zeer succesvol is gestart met wijnmaken in Napa Valley, wordt zijn belangstelling gewekt voor wijngebieden in andere delen van de nieuwe wereld, zoals Argentinië en Zuid-Afrika. Steeds weet hij wijngaarden te verwerven op de juiste plekken, en door uitgekiend management van die wijngaarden, een diversiteit aan kwaliteitsdruiven te creëren. Bovendien heeft hij een neus voor het uitzoeken en begeleiden van wijnmakers, zodat het Hess-etiket inmiddels garant staat voor wijnen van hoge kwaliteit.
De ‘Hess Family Wine Estates’ bestaat uit een fors aantal wijngaarden en -huizen op drie continenten, met als filosofie een harmonieuze, verantwoorde omgang met mens en natuur, en als doel een onvermoeibare zoektocht naar steeds betere kwaliteit. Naast wijnhuizen heeft de familie Hess een uitstekende collectie kunst, gratis te bezoeken in drie musea in Californië, Zuid-Afrika en Argentinië. In Hess restaurants nabij de wijngaarden worden als bonus enkele exclusief voor de restaurants gemaakte wijnen geschonken.

Hess Collection Wine
Twee wijngebieden vormen het hart van de Hess Collection: de hellingen van Mount Veeder en vlakkere delen in het zuiden en oosten van de Napa Valley, waar invloeden van de San Pablo Bay voelbaar zijn. Daarnaast maakt Hess selecties van de beste druiven uit beide gebieden om daarmee excellente wijnen te maken met meer complexiteit.
Hess Select
Wijnen voor alledag van een hoge en gegarandeerde kwaliteit; dat is de Select serie van de Hess Collection. Alle kennis en vaardigheden van de Hess Collection wijnmakers komen in de blends en cépages van Hess Select tot hun recht. California’s noordkust herbergt een uniek, mild mediterraan klimaat met stabiele warmte- en koudecycli. Door een grondig gedraineerde vulkanische ondergrond en kiezelbodem groeien druivenstokken hier onder optimale omstandigheden. De wijngaarden liggen op steile hellingen of op terrasachtige ‘benchlands’ en vangen alle warmte die ze nodig hebben, afgewisseld met koelere invloeden vanuit de Oceaan, die via de San Pablo Bay gedempt op het land aankomen. De Hess Select serie in ons assortiment bestaat uit een Chardonnay (Monterey County), een Zinfandel (Mendocino County) en een Cabernet Sauvignon (North County).
Hess Single Vineyard / Napa Valley
De wijngaarden in de Napa Valley profiteren van een verkoelend effect van de San Pablo Baai; perfecte omstandigheden voor de chardonnay druif. In het zuidelijk deel van de valley is het beduidend warmer, en hier gedijen sauvignon blanc en diverse rode druivenrassen. De Napa Valley wijnen van Hess in ons assortiment zijn de ‘Su’skol Vineyard’, een single vineyard wijn gemaakt van 100% Chardonnay en de ‘Allomi Vineyard’ een intens rijke blend van primair cabernet sauvignon druiven eveneens afkomstig uit één wijngaard. Vanaf september 2017 voegen wij hier nog twee topwijnen van Hess uit Napa Valley aan toe. ‘The Lion Tamer 2014’, een rijke en krachtige blend van primair malbec druiven met prachtige ‘getemde’, dus niet overheersende, maar heerlijk zachte tannines.
Mount Veeder
Op de steile hellingen van Mount Veeder groeien druivenstokken op vulkanische bodem. Hier groeien druiven met veel smaak door koele middagen en warmere avonden door de nabijheid van de San Pablo Baai. Van de malbec, syrah en cabernet sauvignon worden twee sublieme rode blendwijnen gemaakt die beide onderdeel zijn van ons assortiment; de ‘19 Block Mountain Cuvee’ en de ‘Mount Veeder Cabernet Sauvignon’ (welke 20% malbec bevat). Het absolute topstuk van Hess Californië, ‘The Lion’ is eveneens afkomstig van Mount Veeder en is ook via ons te verkrijgen. Deze exclusieve wijn gemaakt van 90% cabernet sauvignon aangevuld met malbec en petit verdot wordt alleen gemaakt in de allerbeste oogstjaren en kent een fantastisch bewaarpotentieel. Ongetwijfeld het beste wat Mount Veeder te bieden heeft!